Калциумот е есенцијален минерал кој игра клучна улога во здравјето на коските и забите. Тој е главна компонента на коскеното ткиво и придонесува за неговата сила и издржливост. Калциумот е важен за правилното функционирање на срцето, мускулите и нервите. Калциумот е неопходен за коагулацијата на крвта, што е процес кој спречува прекумерно крварење при повреди, што го прави важен за заздравување на рани и одржување на општото здравје. Недостатокот на калциум може да доведе до ослабени коски и развој на состојби како остеопороза.

Се прикажуваат сите 7 резултати

Покажи 9 24 36