Цинкот е есенцијален минерал кој игра клучна улога во многу биолошки процеси, како што се функцијата на имунолошкиот систем, синтезата на протеини, заздравувањето на рани и поделбата на клетки. Тој е важен за одржување на здрава кожа, коса и нокти, а неговите антиинфламаторни својства помагаат во лекувањето на акни, егзема и други кожни заболувања. Недостаток на цинк може да биде поврзан со когнитивни нарушувања и зголемен ризик од депресија и анксиозност, што го прави овој минерал суштински за целокупната благосостојба.

Прикажувам 1–12 од 17 резултати

Покажи 9 24 36